Kuka mä olen kertomaan täydellisyydestä?

Toisen epätäydellinen voi olla juuri sen toisen täydellinen ja päinvastoin. Täydellisyys, kuten kauneuskin on kuitenkin täysin katsojan silmässä. Joten sen sijaan, että käyttäisin sanaa "täydellinen" käytän loppu blogipostauksen ajan sanaa "ihanne", joka on mielestäni neutraalimpi ilmaisu. Tällöin vältymme ikäviltä ristiriidoilta ja mielipahalta, koska en missään nimessä tahdo loukata ketään ja hänen valintojaan.

Nämä asiat, mitä seuraavaksi kerron, on minulle opetettuja ihanteita. Ja ne ovat käytännössä toimiviksi osottautuneita ratkaisuja. Pyrin mahdollisuuksien mukaan myös perustelemaan ne.

Joten lähdetään verhojen ihanne mittoihin pureutumaan.

Pixabay-olohuone

Viime viikon blogipostauksessa puhuin täydellisistä verhoista. Täydellisyys on tavoite, johon monet pyrkivät ja tahtovat. Olipa kyseessä kodin verhot, joukkueen tanssiesitys tai kahvittelu tapahtuma. Mutta kuka määrittelee, mikä tekee täydellisestä täydellistä?

Suoranverhon monet variaatiot

Aloitetaan kaikille tutusta suorasta verhosta. Suorassa verhossa pituus saattaa vaihdella paljonkin, riippuen mm. ympäristön rajoitteista. Täyspitkissä verhoissa ihanne mitta vaihtelee onko kyseessä kotitalous, vai julki-/toimistotila. Kotitaloudessa täyspitkän suoranverhon ihanne mitta on 1-2cm irti lattiasta. Tällöin verhot eivät makaa lattialla, keräten kaiken pölyn ja lian itseensä, sekä verhojen liikuttelu on vaivattomampaa.

Julki- ja toimistotiloissa ihannemitta on n.4cm. Tämä tällöin verhon alareuna ei kerää likaa, ja siivoojan ei tarvitse töniä verhoja pois mopin, tai lattianpesukoneen tieltä.

Suoraverhomitoitus

Suorassa verhossa käytetään paljon myös puolipitkää mallia. Tämä pituus saattaa olla oma mieltymys, tai halutaan välttää taaperoiden tahmatassujäljet verhoissa, tai muu rajoittava tekijä esim. ikkunalauta, tai sähköpatteri. Jos kyseessä on ikkunalauta, tai patteri, tällöin ihannemitta verholle on n. 1cm rajoittavan tekijän yläpuolelle. Jos ikkunan alapuolella ei ole rajoittaavaa tekijää, tällöin mittana käytetään usein ikkunan karmia, jolloin pituus laitetaan samaan kohtaan, mihin karmiloppuu. Tai parisen sentti karmin alapuolelle.

Halua edelleen korostaa, että nämä mitat mitä kerron ovat edelleen ihanne mittoja ei absoluuttisia totuuksia.

bottle-gb965d4351_1920

Särmät suorat paneeliverhot

Paneeliverhoissa usein pätee samat ihanteet, kuin suorissaverhoissa. Paneeliverhoissa leikittelellään myös verhon pituuksilla. Esimerkiksi vierekkäiset paneeliverhot voivat olla keskenään erimittaisia, vähän kuin Daltonin veljekset (Lucky Lukesta tutut rosvot).

Paneeliverhot eivät ole olleet nyt suosiossa ja ilmiön korostui vahvasti etsiessäni niistä kuvaa. Olin jo lähes luovuttaa, metsästäessäni ilmaisista kuvapankeista paneeliverhokuvaa.

pexels-max-vakhtbovych-6180680

Kappaverhoverhosta on moneksi ja moneen!

pexels-maria-orlova-4969924
pexels-jahns-chavez-969593
pexels-andrea-piacquadio-3769117

Monet mieltävät kappaverhon "mummomaiseksi", (etenkin, jos sen kanssa on yhdistetty salusiiniverhot). Tämä ajatus kannattaa kuitenkin heti pyyhkiä pois ajatusmalleistaan. On monia tiloja, joissa yksinkertaisesti kappaverho on paras vaihtoehto kruunaamaan ikkunan. Kappaverhon korkeuden ihanteita ei ole missään ns. määritelty, tämä on enemmän se verhomalli, jossa verhon korkeus voidaan valita täysin mielivaltaisesti.

Kappaverhon hienous piilee sen monissa eri variaatioissa. Kangas saatetaan mitoittaa täysin suorana, tai poimutettuna. Kappaverhosta saa näyttävyyttä erilaisilla laskostuksilla, esimerkiksi lautalaskoksilla. Kappaverho saattaa olla myös kovitettu, jolloin siihen voidaan muodostaa erilaisia geometrisia, tai kiekuraisia muotoja. Moni ei edes huomaa ajatellakaan, että ylväät kieppiverhot, väli- ja sivusleeffeineen ovat myös kappaverhoja! Sekä monien rakastama (vale-)laskos- tai rullakappa, kuuluvat kappaverhojen heimoon.

Leikkisyys ja koristelut, yleisesti yhdistetään myös kappaverhoihin. Kappaan saatetaan lisätä tupsuja, rusetteja, huopapalloja, tai joskus verhon alalaitaan ripustetaan esimerkiksi joulupalloja.

Käytännölliset laskosverhot

Laskosverhot ovat itsessään muuntautuvia verhoja. Verhossa on mekanismi, jolla pystyy itse vaikuttamaan verhon korkeuteen. Tässä verhomallissa ihannemitat määrittyy (oletetaan verhon tulevan ikkunaan) ikkunan koon ja sijainnin mukaan. Ikkunan sijainnilla tarkoitan, onko ikkuna esimerkiksi syvennyksessä, joka antaa tarkat raamit minkä kokoinen laskosverho täytyy olla toimiakseen oikein. Jos verhonsijainti ei aseta rajoitteita, usein laskosverhot suunnitellaan ja ommellaan mittatilaustyönä ikkunankarmien kokoiseksi.

pexels-max-vakhtbovych-6487956

Huh huh, tulipas vaahdottua ihannemitoista. Mutta tälläistä tämä sisustusompelijan työ on, verhojen kyttäämistä ja ihanteiden myötä valmistaa asiakkaalle täydelliset verhot.

Katsotaan mitä ensiviikolla keksin kirjoitella. Ehkä vähän lisää verhoista?

XOXO  Sanna