Tänään, perjantaina vietämme 112-päivää. 112-päivä on ollut kansainvälinen teemapäivä Suomessa jo vuodesta 1997, eli sitä on vietetty jo 26 vuotta. Ja ensimmäisen kerran Euroopan yhtenäistä 112-päivää vietettiin vuonna 2008, jotta Euroopan yhteinen hätänumero 112 saataisiin tunnetuksi kaikkialla EU:ssa. Helmikuun 11. päivä on julistettu Euroopan 112-päiväksi. Tavoitteena kiinnittää ihmisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen.
Tänä vuonna päivän teema on "Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä". Tämän vuoden teemalla halutaan vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin, ehkäisemällä ahdistusta ja pelkotiloja. Kertomalla ja jakamalla, kuinka omilla valinnoillamme ja teoillamme pystytään vaikuttamaan ja lisäämään turvallisuutta itsellemme ja ympärillemme.
Somessa häshtägeillä #112paiva #112dagen #112day pystyt jakamaan oman turvallisuusneuvosi.
Mitä minulle tarkoittaa turvllisuus?
Minulle itselle turvallisuus ja sen luominen tarkoittaa ennakointia.
Huolehdin, että minulla on kotivakuutus kunnossa, kotona minulla on ensiaputarvikkeita pienienn haavereiden varalta (näitä tarvitaan minun taloudessani), Palovaroittimessani on paristo ja varoitin toimii, sekä käytän pyöränvaloja hämärässä/pimeässä pyöräilessäni. Tämän kaltaiset ja monet muut saman tapaiset toiminnot luovat minulle itselleni turvallisuuden tunnetta.
"Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä"- teemaa pohtiessani, minulle nousi ajatuksia ensimmäisenä liikenteestä ja kuinka siellä käyttäydytään. Sillä jos kaikki ajaisivat/liikkuisivat kelin ja rajoitukset huomioiden on liikenteessä olisi kaikilla turvallisempaan. Tietysti tulee liikenteessä tilanteita, joihin ei pysty vaikuttamaan, ei vaikka kuinka pyrkisi kaikkeen ennakoimaan. Esimerkillä hirvikolarit ja sairaskohtaukset. Muuten pystymme suurimmalta osin vaikuttamaan liikenteen turvallisuuteen.
Voisin jaaritella vielä muitakin asioita, mitä minulle tulee mieleen aiheesta "turvallisuus", mutta lopputuloksen kannalta sillä ei ole merkitystä. Sillä lopputulos on aina sama, eli ennakoimalla tilanteita luodaan turvallisuuden tunnetta.
Pystyykö ompelija vaikuttamaan asiakkaan turvallisuusteen?
Omieni ompelutilojeni turvallisuuteen pystyn itse vaikuttamaan monin tavoin ja nämä toimenpiteet tuovat myös asiakkaalle turvallisuutta- vaikka asiakas ei asiaan kiinnittäisi sen enempää huomiota. Mutta pystynkö vaikuttamaan mitenkään muulla tavalla asiakkaani turvallisuuteen?
Kyllä pystyn, ja vielä asiakkaan tärkeimmässä turvapaikassa, eli kotona. Kuulostaa varmaan uskomattomalta, mutta totta se on. Minulla, sisustusompelijalla on mahdollisuus lisätä turvallisuuden tunnetta kotiin. On olemassa nimittäin paloturvallisia tekstiilejä, joilla saat luotua itsellesi ja läheisillesi turvallisemman kodin.
Paloturvalliset tekstiilit kotiin ja työpaikalle
Kun teen asiakkaiden koteihin tekstiili- ja verhosuunnitteluja, kysyn tahtovatko he, että tahtovatko he paloturvalliset tekstiilit, etenkin jos kyseessä on lemmikki- ja lapsitalous.
Paloturvalisien tekstiileiden hyödyt ilmenevät vasta ns. tosipaikan edessä. Muuten ne ovat kuin mikä tahansa kodintekstiili. Palosuojauksella voidaan vähentää tekstiilin syttymisherkkyyttä ja alkuvaiheessa palon leviämistä. Suojauksen vaikutus tekstiilissä on esimerkiksi:
- Suoja-aineet sitovat lämpöä niin, ettei tekstiilin syttymislämpötilaa saavuteta, vaan tekstiili hajoaa (hiiltyy) ennen syttymislämpötilan saavuttamista.
- Tekstiilistä syntyy vähemmän palavia kaasuja.
- Palosuoja-aineista kehittyy kaasuja, jotka estävät tekstiili hapen saannin ja siten palamisen.
Mistä tiedän onko tekstiili palosuojattu?
Suomessa käytetään tekstiileissä syttyvyysluokka (SL) merkintää, joka kertoo tekstiilien syttyvyydestä. Suomessa on kolme syttyvyysluokkaa (SL):
- SL1 vaikeasti syttyvä, sammuu itsestään
- SL2 tavanomaisesti syttyvä
- SL3 herkästi syttyvä
Kankaan syttyvyysluokka on SL1, kun se läpäisee hyväksytysti IMO 2010 FTPC part7 –mukaisen palokokeen tai standardin EN13773 luokka 1 tai 2 -palokokeen.
Eli jos tekstiilissä on merkintää SL1, tekstiili on palosuojattu.
Pidetään huoli toisistamme:
Sanna XOXO
Lähteet ja kuvat: